Papryczka chilli - dlaczego warto jeść? Jakie są korzyści dla zdrowia?

Papryczka chilli to jedna z najostrzejszych odmian papryki, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Wynika to z faktu, iż papryczka chilli zawiera mnóstwo związków aktywnych, w tym antyoksydantów.

Najlepiej poznane są właściwości zdrowotne kapsaicyny. Poza znanymi już w medycynie ludowej właściwościami papryczek chilli, naukowcy wskazali na jeszcze jedną korzyść płynącą ze spożywania tego warzywa — papryczka chilli może zredukować ryzyko przedwczesnego zgonu.
Dlaczego warto jeść papryczkę chilli?
Papryczka chilli to wyjątkowa odmiana papryki, wyróżniająca się ostrym, wyrazistym smakiem. Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny papryczka wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Kapsaicyna to alkaloid roślinny nadający ostry smak; związek ten cechuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, z których najistotniejsze to:

— działanie przeciwzapalne
— działanie przeciwbólowe
— działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze
— neutralizowanie wolnych rodników, co może przełożyć się na ograniczenie zmian miażdżycowych i rozwijających się na ich podłożu chorób serca
— wspomaganie procesu odchudzania na drodze pobudzenia lipolizy oraz redukowania apetytu
— aktywność przeciwnowotworowe, zwłaszcza wobec raka prostaty, okrężnicy, glejaka oraz czerniaka
— normalizowanie podwyższonego ciśnienia krwi
— działanie przeciwzakrzepowe
— pobudzenie procesów trawiennych
Spożywanie papryczki chilli może zatem przynieść wymierne korzyści dla zdrowia, ostrożnie po papryczki powinny sięgać jedynie osoby z chorobami układu trawiennego. Liczne badania kliniczne potwierdzają wymienione wcześniej właściwości prozdrowotne papryczek chilli, a ostatnio pojawiło się badanie oceniające wpływ spożywania papryczek na ogólny stan zdrowia i ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zobacz więcej: Chili – niepozorna papryczka
Papryczki chilli — sposób na długowieczność?
Włoscy naukowcy wykonali kompleksową analizę korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania papryczki chilli. Badaniem objęto 22811 osób, których poddano ponad 8-letniej obserwacji. Podczas badania zmarło 1236 uczestników. Naukowcy przeanalizowali markery chorób układu sercowo — naczyniowego, w tym profil lipidowy, uwzględniono także nawyki żywieniowe badanych.

Ponad 24% badanych spożywało papryczkę chilli cztery razy w tygodniu, a prawie 34% badanych — rzadko lub wcale. Ogólny wniosek płynący z tej wieloletniej obserwacji był bardzo obiecujący — osoby spożywające papryczkę chilli co najmniej 4 razy w tygodniu wykazywali niższe o 23% ryzyko ogólne przedwczesnego zgonu. A bardziej szczegółowe wnioski przedstawiają się następująco:
— redukcja przedwczesnego zgonu z powodu chorób układu sercowo — naczyniowego sięgała 34%
— odnotowano spadek ryzyka zgonu przedwczesnego z powodu nowotworów
Warto podkreślić, że takie znaczne korzyści dla zdrowia odnotowywane były bez względu na model żywienia — wystarczyło jedynie wzbogacić dietę o papryczkę chilli. Z drugiej strony jednak — w grupie często sięgającej po papryczkę chilli zauważono większe narażenie na występowanie cukrzycy czy nadciśnienia. Wszystkie wyniki tego badania wymagają zatem bardziej wnikliwych analiz; badanie to miało charakter obserwacyjny, a zatem trudno jest wykazać jednoznaczny związek przyczynowo — skutkowy.
Dowiedz się więcej: Właściwości papryki

Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze