Przechowywanie jaj. Gdzie i jak przechowywać gotowane jajka, żeby były świeże?
ARTUR TOPOLSKI • dawno temuJajka gotowane na twardo są idealne do wielu dań. Możesz dodać je do kanapki, zjeść samo z majonezem i szczypiorkiem, poduszone widelcem z dodatkiem masła możesz zamienić w kotleciki. Jest wiele sposobów, aby wykorzystać ugotowane wcześniej jaja. Poniżej pokażę ci, jak możesz przechowywać gotowane jaja, aby zachowały swoją świeżość jak najdłużej.
Jak przechowywać jajka?
Odpowiednio przechowywane jaja (np. w zamkniętym pojemniku) możemy przechowywać w lodówce przez ok. 7 dni. Trzymanie ugotowanych jajek w lodówce jest konieczne, ponieważ dzięki takiemu działaniu chronimy je przed zepsuciem i dostaniem się zanieczyszczeń do jaja, które mogłyby spowodować szybsze rozpoczęcie procesów gnilnych. Przechowywanie jaj w lodówce ma głównie na celu spowolnienie rozwoju bakterii, ponieważ w temperaturze poniżej 4 st. C namnażanie bakterii zachodzi w znacznie wolniejszym tempie.
Czy jaja w skorupce przechowuje się w taki sam sposób?
Bardzo ważne jest, aby jajko do 2 godzin po ugotowaniu zapakować do szczelnego pojemnika. Najlepszym miejscem w lodówce do ich przechowywania będzie półka w głębi lodówki, gdzie temperatura jest najbardziej stabilna w porównaniu np. z półką znajdującą się na drzwiach lodówki.
Na początku przechowywania gotowanych jajek w lodówce możemy wyczuwać delikatny zapach siarkowodoru. Jest to całkowicie normalne i nie powinno to budzić w nas większego niepokoju. O czym należy pamiętać to to, że nie mrozi się ugotowanych jajek. Poddanie jajek takiemu procesowi zazwyczaj kończy się tym, że zarówno białko, jak i żółtko zmieniają swoją konsystencję, stają się twardsze, a w momencie rozmrożenia mogą być bardzo wodniste, co powoduje, że nie są one wtedy produktami przez nas pożądanymi.
Jajka obrane ze skorupy także można przechowywać w lodówce
W momencie, kiedy chcemy uzyskać jak najlepszą jakość przechowywanych jaj, powinniśmy je obrać. W takim przypadku wkładamy obrane jaja do pojemnika z wilgotną ściereczką w środku, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu produktu. Tak przygotowane jaja szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Tak samo jak w przypadku jaj w skorupkach należy je jak najszybciej schłodzić.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze