Uwielbiasz jeść ser? Poznaj wady i zalety tego produktu
ARTUR TOPOLSKI • dawno temuSery żółte, twarogi, serki homogenizowane – asortyment serów jest bardzo szeroki. Jest to produkt bardzo popularny i uniwersalny w naszej kuchni. Możemy używać na kanapki, do sałatek, do zapiekania itp. Wykorzystujemy sery do dań słonych i słodkich.
Dlaczego sery są tak chętnie przez nas spożywane?
Od czasu, kiedy ludzie zaczęli być bardziej świadomi na temat tego, co spożywają, zaczęły się pojawiać pytania, czy sery są zdrowe? Czy obecna moda na diety bez produktów pochodzenia mlecznego, czy bez laktozy jest faktycznie uzasadniona, czy może jednak wykluczenie nabiału z diety będzie przynosić korzyści? Można stwierdzić, że jak każdy produkt, ser również, będzie miał swoje wady, jak i zalety.
Korzyści ze spożywania sera
Podstawowymi plusami włączenia do diety serów są:
• Spożywanie sera pomaga w przeciwdziałaniu wystąpienia osteoporozy. Ser jest bogatym źródłem wapnia, magnezu oraz białka. Wszystkie te składniki wywierają pozytywny wpływ na nasze kości. Białko zawarte w serach wspomaga nasze mięśnie. Magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
• Zawarty w serach wapń działa ochronnie na zęby. Regularne spożywanie sera pomaga chronić zęby przed próchnicą. Taki efekt jest możliwy dzięki zwiększeniu ilości fosforanów w jamie ustnej.
• Obecny w serach sprzężony kwas linolowy pomaga chronić organizm przed nowotworami oraz również wywołuje pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy.
• Ser w diecie kobiet karmiących piersią może być bardzo dobrym sposobem na uzupełnienie niedoboru wapnia podczas okresu laktacji.
• Niektóre z gatunków sera, np. cheddar zawierają duże ilości selenu, który pomaga w ochronie organizmu przed wirusami oraz zapobiega rozwijaniu się raka tarczycy. Selen jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
• Ser Camembert wykazuje działania mające wpływ na zdrowie naszego mózgu, poprzez łagodzenie ilości cytokinin zapalnych.
Dowiedz się więcej: Czy ser żółty jest zdrowy?
Negatywne skutki spożywania sera
Sery zawierają również kilka minusów, oto jedne z nich:
• Ser nie jest odpowiednim produktem dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Takie osoby nie posiadają w organizmie enzymu laktazy, który rozkłada cukier mleczny w organizmie. Spożycie sera przez taką osobę może skończyć się: bólami brzucha, zaparciami, gazami, wzdęciami oraz problemami żołądkowo-jelitowymi.
• Zbyt duże ilości sera w diecie może powodować bóle głowy, a nawet migreny. Jest to spowodowane zbyt dużą ilością w organizmie substancji zwanej tyraminą.
• Zbyt duże ilości sodu, wapnia, nasyconych kwasów tłuszczowych mogą powodować choroby serca lub problemy z nadciśnieniem.
• Niektóre z serów są bogate w tłuszcze, przez co są kaloryczne. Zbyt duża ilość kalorycznych serów w diecie może powodować wzrost masy ciała.
• Osoby uczulone na białka mleka krowiego muszą unikać serów. Nawet mała ilość może powodować ostre reakcje alergiczne powodujące wysypki, problemy z zatokami czy powstawanie trądziku.
Autorem tekstu jest Artur Topolski.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze